Skiskyting – historiske konkurranser

Skiskyting ble oppfunnet i 1767, da noen fant på å kombinere to idretter til én konkurranse. Sporten var først bare en militær idrett. Patruljer konkurrerte mot hverandre, men løpene foregikk ikke som dagens konkurranser.

Blinkene var plassert på ulike steder i skogen, og løperne skulle stanse underveis og treffe blinkene. Man brukte vanlige gevær, ikke dagens spesialtilpassede gevær. Det tok sin tid før skiskyting ble en anerkjent internasjonal idrett. Sporten hadde veldig få utøvere den første tiden, og bare et fåtall land var aktive innen sporten.

Mannsdominert start for sporten

Skiskyting var demonstrasjonsgren i vinter-OL både i 1924, 1928, 1936 og 1948, men sporten ble ikke en offisiell olympisk idrett før i 1960. Som i mange idretter var det bare menn som fikk delta de første årene. Det første VM for menn ble arrangert bare to år tidligere, i 1958. Kvinnenes første VM ble ikke arrangert før i 1984, mens de fikk være med i sitt første OL i 1992.

Det tok lang tid før skiskyting ble virkelig populært, men da sporten ble mer tilpasset TV, økte populariteten. Det ble innført sprint og jaktstart, og folk fikk øynene opp for den ekstra spenningen som skytingen tilfører sporten.